Wetsvoorstel Pensioenverdeling - Pensioennieuws

Wetsvoorstel Pensioenverdeling

Demissionair Minister Koolmees (SZW) heeft de Tweede Kamer gemeld dat de inwerkingtredingsdatum van het Wetsvoorstel Pensioenverdeling bij scheiding wordt verschoven van 1 januari 2022 naar 1 juli 2022.

Wetsvoorstel Pensioenverdeling bij scheiding uitgesteld

Demissionair Minister Koolmees (SZW) heeft de Tweede Kamer gemeld dat de inwerkingtredingsdatum van het Wetsvoorstel Pensioenverdeling bij scheiding wordt verschoven van 1 januari 2022 naar 1 juli 2022. Hij wil zowel de scheidende partijen als scheidingsprofessionals ruim de tijd wil geven om duidelijkheid te krijgen over de gevolgen van de scheiding binnen een nieuw regime van pensioenverdeling.

Tijdelijke lijfrente blijft voorlopig bestaan

In het PensioenAkkoord is afgesproken dat alle werkenden die pensioen opbouwen dit moeten doen volgens dezelfde fiscale spelregels. Het gevolg hiervan is volgens Demissionair Minister Koolmees van SZW dat de tijdelijke lijfrente zoals die nu nog bestaat, afgeschaft zou moeten worden. Dit plan lijkt niet door te gaan, althans dat meldt consumentenprogramma Radar. Het Ministerie geeft aan dat het wetsvoorstel voor het pensioenstelsel nog voor advies bij de Raad van State en toezichthouders ligt. Zij kan het nieuwsbericht van Radar bevestigen noch ontkennen.

In hoeverre zijn werkgevers klaar voor het nieuwe pensioenstelsel?

Uit een door Ipsos uitgevoerd onderzoek is gebleken dat bijna de helft van de werkgevers niet op de hoogte is van wat het PensioenAkkoord inhoudt. Driekwart van deze werkgevers zegt wel te weten dat er een PensioenAkkoord is, maar niet wat de exacte inhoud ervan is. Het overige deel van deze werkgevers heeft zelfs nog nooit van het nieuwe PensioenAkkoord gehoord.

Dit is met name het geval bij kleinere bedrijven. Daar is het kennisniveau duidelijk beperkter dan dat van de grotere bedrijven. Deze groep werkgevers is dus helemaal niet bezig met de voorbereidingen voor de overgang naar het nieuwe pensioenstelsel.

Van de andere helft is twee derde bezig met zich inlezen in de materie. Omdat er op dit moment echter nog veel onduidelijk is, zijn werkgevers nog erg terughoudend. Toch is enige ‘haast’ geboden. Immers, uiterlijk per 1 januari 2027 moeten alle pensioenregelingen voldoen aan de nieuwe eisen.

[Bron: &Gommer Pensions Group]

Meer nieuws

Dekkingsgraad Pensioenfondsen

Dekkingsgraad pensioenfondsen

Eind oktober verschenen weer de nieuwsberichten in de krant. Een groot deel van de pensioenfondsen heeft een te lage dekkingsgraad om te mogen indexeren.

Indexatie nieuwe pensioenstelsel

Indexatie nieuwe pensioenstelsel

Hoewel de exacte uitwerking van het pensioenakkoord nog moet plaatsvinden en veel keuzes gemaakt moeten worden bij de overgang naar het nieuwe stelsel, mag verwacht worden dat in het nieuwe stelsel meer ruimte zal ontstaan voor indexatie.

Informatieplicht pensioenfondsen - Pensioennieuws

Informatieplicht Pensioenfonds

Het Hof Amsterdam heeft zich onlangs in twee arresten uitgelaten over de informatieplicht van een pensioenfonds bij de wijziging van omrekenfactoren.

Interesse? We helpen je graag verder

Bel of mail ons met al jouw vragen. We staan voor je klaar en helpen je graag verder.