Wat is Wft Inkomen?

Wft Inkomen is een diploma dat je nodig hebt om mensen te kunnen adviseren over inkomensverzekeringen en inkomensrisico’s gedurende werkloosheid, arbeidsongeschiktheid en ziekte. Bezit je dit diploma, dan heb je kennis van de regelgeving, wetten en procedures van inkomensverzekeringen en ben je in staat om klanten (particulier en zakelijk) te adviseren en helpen bij schades, ziekte en re integratie.

Het Wft Inkomen is een diploma dat onderdeel is van de Wet op Financieel Toezicht (Wft). Deze wet stelt eisen aan iedereen die in de financiële dienstverlening werkt. Om aan de slag te kunnen gaan als inkomensadviseur is het dus verplicht om het diploma Wft Inkomen te hebben.

Hoe moeilijk is Wft Inkomen?

In principe is Wft Inkomen niet heel moeilijk. Het gaat hier om een mbo-niveau, dus voor de meeste mensen is het prima te doen. Echter, dat is alleen zo wanneer je je goed voorbereidt. De syllabus van Wft Inkomen is namelijk meer dan 200 pagina’s. Het is daarom dus belangrijk dat je op tijd begint, oefentoetsen maakt en de stof herhaalt.

Waar kan ik Wft Inkomen behalen?

Wft Inkomen en de andere Wft-diploma’s kun je bij meerdere opleidingsinstituten in Nederland behalen. Zo werken wij met Novadia nauw samen met Lindenhaeghe, een financieel opleidingsinstituut, maar wij leiden ook onze eigen mensen op.

Hoe lang is Wft Inkomen geldig?

De Wet op Financieel Toezicht (Wft) werkt met PE-periodes (Permanent Actueel), die telkens 3 jaar duren. Zodra er een nieuwe periode aanbreekt, moet iedereen met een Wft Inkomen diploma een PE-examen doen om te laten zien dat ze over de actuele kennis beschikken.

De huidige PE-periode loopt van april 2022 tot april 2025. Dit betekent dat mensen die in de periode voor april 2022 hun Wft Inkomen hebben behaald, in deze periode (dus voor april 2025) hun PE-examen met voldoende resultaat moeten afleggen. Lukt het niet om tijdens een PE-periode je PE-examen te halen, dan vervalt je diploma en dus ook je bevoegdheid om te adviseren.

Wat kost Wft Inkomen?

Voor het behalen van een Wft Inkomen diploma betaal je €166,- per examen dat je aflegt. Daarom is het extra handig om goed te studeren voor het examen, om zo extra kosten te voorkomen.

Omdat het Wft Inkomen diploma verplicht is om in aanmerking te komen voor veel vacatures binnen de financiële dienstverlening, wordt dit diploma voor een aantal van deze vacatures ook vergoed door de werkgever. Heb je hier interesse in? Bekijk dan hieronder al onze vacatures!

Enkele van onze opdrachtgevers

allianz direct
vivat
unigarant
vvaa
achmea
asr
aegon
nationale nederlanden
unive

Interesse? We helpen je graag verder

Bel of mail ons met al jouw vragen. We staan voor je klaar en helpen je graag verder.