Wat is Wft Pensioen?

Wft Pensioen is een diploma dat je nodig hebt om te mogen adviseren over collectieve pensioenen en pensioenvoorzieningen, zowel voor werkgevers als voor werknemers. Dit diploma vormt samen met Wft Basis en Wft Vermogen de vereiste om jezelf een Adviseur Pensioen te mogen noemen. Je leert door Wft Pensioen de regels, wetten, procedures en vaardigheden die horen bij een adviserende functie op het gebied van pensioen.

Het Wft Pensioen is een diploma dat onderdeel is van de Wet op Financieel Toezicht (Wft). Deze wet stelt eisen aan iedereen die in de financiële dienstverlening werkt.

Hoe moeilijk is Wft Pensioen?

We zullen eerlijk zijn: als je niet werkzaam bent in de pensioenwereld kan Wft Pensioen vrij lastig zijn om te behalen. Dit komt door de moeilijkheid van de stof (hbo-niveau) en de lengte van de syllabus, welke meer is dan 500 pagina’s. Ook komt er veel vakinhoudelijke stof in voor die beter te begrijpen is als je reeds ervaring hebt opgedaan in de pensioenbranche. Wft Pensioen is dan ook een van de Wft’s die door mensen het moeilijkst wordt gevonden.

Dat neemt niet weg dat het prima te doen is wanneer je je goed voorbereid. Wanneer je je Wft Pensioen diploma via Novadia gaat halen, bieden wij ook persoonlijke begeleiding van ervaren vakmensen en gecertificeerde docenten. Zo zijn wij er zeker van dat wij jou in een uitstekende positie brengen om het diploma te behalen.

Waar kan ik Wft Pensioen behalen?

Wft Pensioen en de andere Wft-diploma’s kun je bij meerdere opleidingsinstituten in Nederland behalen. Zo werken wij met Novadia nauw samen met Lindenhaeghe, een financieel opleidingsinstituut, maar wij leiden ook onze eigen mensen op.

Hoe lang is Wft Pensioen geldig?

De Wet op Financieel Toezicht (Wft) werkt met PE-periodes (Permanent Actueel), die telkens 3 jaar duren. Zodra er een nieuwe periode aanbreekt, moet iedereen met een Wft Pensioen diploma een PE-examen doen om te laten zien dat ze over de actuele kennis beschikken.

De huidige PE-periode loopt van april 2022 tot april 2025. Dit betekent dat mensen die in de periode voor april 2022 hun Wft Pensioen hebben behaald, in deze periode (dus voor april 2025) hun PE-examen met voldoende resultaat moeten afleggen. Lukt het niet om tijdens een PE-periode je PE-examen te halen, dan vervalt je diploma en dus ook je bevoegdheid om te adviseren.

Wat kost Wft Pensioen?

Voor het behalen van een Wft Pensioen diploma betaal je €166,- per examen dat je aflegt. Daarom is het extra handig om goed te studeren voor het examen, om zo extra kosten te voorkomen.

Omdat het Wft Pensioen diploma verplicht is om in aanmerking te komen voor veel vacatures binnen de financiële dienstverlening, wordt dit diploma voor een aantal van deze vacatures ook vergoed door de werkgever. Heb je hier interesse in? Bekijk dan hieronder al onze vacatures!

Enkele van onze opdrachtgevers

allianz direct
pggm
vivat
asr
nationale nederlanden
abnamro

Interesse? We helpen je graag verder

Bel of mail ons met al jouw vragen. We staan voor je klaar en helpen je graag verder.