Wat is Wft Schade Particulier?

Wft Schade Particulier is een diploma dat je kunt behalen als je werkt in de verzekeringsbranche. Je doet hierbij kennis op over wetgeving, procedures, vaardigheden en professioneel gedrag dat past bij een functie in de verzekeringsbranche. Dit kan in een rol zijn als schadeadviseur, schadebehandelaar of in een klantcontact centrum.

Het Wft Schade Particulier diploma is onderdeel van de Wet op Financieel Toezicht (Wft). Deze wet stelt eisen aan iedereen die werkt in de financiële dienstverlening. Wanneer je dit diploma in bezit hebt, ben je gecertificeerd om particuliere klanten en consumenten te adviseren over schadeverzekeringen.

Hoe moeilijk is Wft Schade Particulier?

In principe valt de moeilijkheidsgraad van Wft Schade Particulier mee, namelijk: mbo niveau. Dat betekent niet dat het heel erg makkelijk is om te behalen wanneer je een hoger niveau hebt. Het is namelijk heel veel, met een syllabus van bijna 400 pagina’s!

Door de grote hoeveelheid stof, komt het ook vaker voor dat de helft van de deelnemers het examen niet haalt. Echter, wanneer je hier goed voor studeert, is het prima te doen. Hoe moeilijk het is, wordt dus voor een groot deel bepaalt door je voorbereiding.

Ook belangrijk: bij Wft Schade Particulier word je geacht de basiskennis van de financiële dienstverlening reeds te hebben. Deze doe je op met het Wft Basis diploma.

Waar kan ik Wft Schade Particulier behalen?

Wft Schade Particulier en de andere Wft-diploma’s kun je bij meerdere opleidingsinstituten in Nederland behalen. Zo werken wij met Novadia nauw samen met Lindenhaeghe, een financieel opleidingsinstituut, maar wij leiden ook onze eigen mensen op.

Hoe lang is Wft Schade Particulier geldig?

De Wet op Financieel Toezicht (Wft) werkt met PE-periodes (Permanent Actueel), die telkens 3 jaar duren. Zodra er een nieuwe periode aanbreekt, moet iedereen met een Wft Schade Particulier diploma een PE-examen doen om te laten zien dat ze over de actuele kennis beschikken.

De huidige PE-periode loopt van april 2022 tot april 2025. Dit betekent dat mensen die in de periode voor april 2022 hun Wft Schade Particulier hebben behaald, in deze periode (dus voor april 2025) hun PE-examen met voldoende resultaat moeten afleggen. Lukt het niet om tijdens een PE-periode je PE-examen te halen, dan vervalt je diploma en dus ook je bevoegdheid om te adviseren.

Wat kost Wft Schade Particulier?

Voor het behalen van een Wft Schade Particulier diploma betaal je €166,- per examen dat je aflegt. Daarom is het extra handig om goed te studeren voor het examen, om zo extra kosten te voorkomen.

Omdat het Wft Schade Particulier diploma verplicht is om in aanmerking te komen voor veel vacatures binnen de financiële dienstverlening, wordt dit diploma voor een aantal van deze vacatures ook vergoed door de werkgever. Heb je hier interesse in? Bekijk dan hieronder al onze vacatures!

Interesse? We helpen je graag verder

Bel of mail ons met al jouw vragen. We staan voor je klaar en helpen je graag verder.