10 CV Tips

10 CV Tips

Solliciteren is en blijft lastig en een gedoe. En dat begint al met het opstellen van je CV! Maar hoe doe je dat nou? Hier beschrijven wij 10 tips die je kunt gebruiken bij het opstellen van je CV.

Omdat werkgevers en recruiters dagelijks hartstikke veel CV's binnen krijgen is het belangrijk dat je CV overzichtelijk is en een beetje opvalt. Daarmee geef je jezelf de kans om voor een solliciatiegesprek uitgenodigd te worden. 

1. Maak het niet langer dan nodig is

Dit is natuurlijk een beetje afhankelijk van je ervaring, maar probeer je CV niet langer te maken dan nodig is. Wanneer je als starter op de arbeidsmarkt komt is het niet nodig om een CV te hebben dat langer is dan 1 pagina. Wanneer je wat meer ervaring hebt, heb je vaak wat meer ruimte nodig. Hoe dan ook, probeer het bij maximaal 2 pagina’s te houden.

Recruiters en werkgevers krijgen dagelijks hartstikke veel CV’s op hun bureau en willen graag snel kunnen zien wat voor ervaring jij allemaal hebt opgedaan. In principe is het ook goed te doen om de relevante informatie en ervaring op 1 of 2 pagina’s te krijgen. Wat ons gelijk brengt bij tip nummer 2!

tafelvoetbal

2. Maak het relevant voor de vacature waar je op solliciteert

Wanneer je solliciteert op een ICT-functie, is het niet heel relevant om te omschrijven wat voor profielwerkstuk je in de zesde klas van het VWO voor een kunstvak hebt gedaan. Dat zelfde profielwerkstuk is wél relevant wanneer je solliciteert op een functie in de kunstsector. Let er daarom op dat je het vooral bij de informatie en ervaring houdt die relevant is voor de vacature.

3. Doe een spelling en grammatica check!

Het komt redelijk knullig over als er spelingsfouten en gramaticaale fout in je CV staan, vindt je niet? ;) Dit zorgt ervoor dat je bij het solliciteren gelijk al achter staat op andere kandidaten, omdat je slordig overkomt. Doe dus altijd eerst even een check voordat je solliciteert. Hiervoor kun je de spelling- en grammatica check van je tekstverwerker gebruiken (zoals Microsoft Word).

4. Vermijd extreem veel jargon in je CV

Zoals je je misschien wel kunt voorstellen, zal niet iedereen waar jij je CV naar toe stuurt net zo’n expert zijn in jouw vakgebied als jij. Staat jouw CV vol met jargon, dan kan het voor hen soms lastig worden om delen van je CV te begrijpen. Daarnaast: Een specialist kent zijn/haar jargon, een échte expert kan dat jargon omzetten in begrijpelijke taal voor iedereen.

5. Benoem ook je vaardigheden, niet alleen je ervaring.

Net zo belangrijk als wat je hebt gedaan, is wat je kan! Veel mensen lopen kansen mis doordat ze niet hun vaardigheden beschrijven op hun CV. Als werkgever of recruiter is het lastig in te schatten wat iemands vaardigheden zijn op basis van enkel de opleidingen en werkervaring.

Het kan zijn dat je hartstikke veel vaardigheden hebt opgedaan buiten je werk en opleiding om. Ben je goed met bepaalde software als Photoshop? Zet het in je CV! Ben je georganiseerd? Zet het er ook in!

6. Laat in je CV ook iets van jezelf zien buiten werk om.

Niet alleen je werkervaring en je vaardigheden zijn belangrijk voor een bepaalde functie, ook wie jij bent als persoon. Het is namelijk net zo belangrijk dat jij en jouw karakter bij een bedrijf passen, als dat je de juiste ervaring en skills hebt.

Laat daarom ook op je CV wat zien over wie jij bent buiten je werk om. Denk hierbij aan je hobby's, interesses en persoonlijkheid. Hier hoef je geen uitgebreide omschrijvingen van te geven, maar kun je prima in een korte opsomming benoemen.

7. Hou het bondig

Een CV moet een kort overzicht zijn van wie jij bent, wat je kunt en wat je ervaring is. Met de nadruk op kort :). Het heeft daarom niet zoveel zin om heel erg uitgebreide beschrijvingen te gaan geven bij elk beetje werkervaring dat je hebt opgedaan en elke opleiding.

Hou het bij de écht belangrijke elementen van je functies en opleidingen. Dat leest voor potentiële werkgevers veel prettiger. Je kunt hier tijdens sollicitatiegesprekken altijd meer over uitweiden.

8. Gebruik de juiste stijl CV voor de vacature

Deze klinkt misschien logisch, maar het wordt vaker vergeten dan je in eerste instantie zou denken. Het is erg belangrijk om een stijl CV te gebruiken dat past bij de functie waar je op solliciteert. Zo kun je voor een functie als grafisch designer een CV opsturen dat heel flamboyant en kunstzinnig is. Echter, stuur je hetzelfde CV op naar een deftig advocatenkantoor voor een vacature van administratief medewerker, dan past dit natuurlijk een stuk minder goed. Onderzoek dus de functie waar je op solliciteert en pas daar niet alleen de inhoud, maar ook de opmaak van je CV op aan.

9. Sla het op als PDF, niet als Word-bestand

Een op het eerste oog vrij onbelangrijke fout, die veel mensen nog altijd maken. Wanneer je je CV opstuurt als Word-bestand, zien potentiële werkgevers precies met wat voor (mogelijk) rare opmaak jij je CV hebt gebouwd. Daarom is het beter om je CV als PDF bestand op te sturen; dan is niet te zien hoe je deze in elkaar hebt geknutseld en is je CV niet aan te passen. Allemaal om professioneler over te komen.

Daar komt nog bij: pas de bestandsnaam aan! Je wil voorkomen dat je een bestand opstuurt met als naam: ‘CV versie 6’.

10. Benoem de elementen op volgorde van tijd, recentste eerst

Het is natuurlijk hartstikke leuk dat je een eigen krantenwijk had toen je 15 was, of in een pizzeria hebt gewerkt op je 17e. Maar het is toch een heel stuk belangrijker voor een potentiële werkgever of recruiter dat ze als eerste zien wat je nu doet. Dit geldt zowel voor je opleidingen als je werkervaring. Zorg ervoor dat je CV zo duidelijk, prettig leesbaar en overzichtelijk mogelijk is!

Dat waren alweer onze 10 tips voor een beter CV. Wanneer je deze allemaal toepast in jouw CV garanderen we dat je meer kans maakt om geselecteerd te worden voor de vacatures waar je op solliciteert.

Dan krijg je nog gratis een 11e tip van ons mee. Solliciteren kan ook heel leuk zijn. Je gaat namelijk op zoek naar de organisatie waar jij (hopelijk) de aankomende jaren van je leven heel veel plezier gaat hebben. Maak er dus ook het beste van! Je zult zien dat het uitzoeken van jouw volgende functie erg leuk kan zijn; en dit plezier vertaalt zich altijd naar leukere motivatiebrieven.

Met Novadia hebben wij heel veel leuke, leerzame en veelzijdige vacatures bij de grootste organisaties in de zakelijke markt, zoals: de ABN AMRO, a.s.r. verzekeringen en Nationale Nederlanden. Ben je benieuwd welke vacatures allemaal voor jou geschikt zouden kunnen zijn?

Bekijk hier ons hele vacature-aanbod, of neem gelijk contact op met een van onze recruiters!

Meer nieuws

dominique

Even bijkletsen met: Dominique!

Wet Toekomst Pensioenen uitgesteld

Wet Toekomst Pensioenen uitgesteld

Demissionair minister Wouter Koolmees heeft de Tweede Kamer op 10 mei jl. laten weten dat de ingangsdatum van de Wet Toekomst Pensioenen wordt uitgesteld naar 1 januari 2023. De ruim 800 reacties die op de internetconsultatie van het wetsvoorstel zijn gekomen, vragen een 'goede weging', aldus Koolmees.

pensioen nieuws februari 2023

Pensioen Nieuws Februari 2023: Partnerpensioen herzien in WTP

Het pensioen nieuws voor Februari 2023: Herziening van het partnerpensioen. Uniform partnerbegrip, pensioen bij overlijden vóór de pensioendatum en vermindering van de risico’s bij beëindiging van het dienstverband.

Interesse? We helpen je graag verder

Bel of mail ons met al jouw vragen. We staan voor je klaar en helpen je graag verder.